Blogger Widgets

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ". (Αναδημοσίευση από Ιανουάριο 2013)


Κωστούλας Βασίλειος για το ioannis-kapodistrias.blogspot.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Καποδίστριας, ο Αβραμόπουλος και ο Βενιζέλος

Οι εικαστικές επιλογές του Δημήτρη Αβραμόπουλου κέντρισαν χθες το ενδιαφέρον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη χθεσινή συνάντησή των δύο αντρών στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρει ο Μικροπολιτικός των Νέων, ο κ. Βενιζέλος εντυπωσιάστηκε από τον πίνακα που έχει κρεμάσει πάνω από το γραφείο του ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται για τον πορτρέτο του Ιωάννη Καποδίστρια του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε γιατί επέμενε να κάνει μεταρρυθμίσεις στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, μια διαβολική σύμπτωση των καιρών αν μη τι άλλο… «Ίσως χρειάζεται η επιφοίτηση του Καποδίστρια μήπως και καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό κράτος» είπε ο κ. Αβραμόπουλος κατ’ιδίαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πηγή: www.paraskhnio.gr


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Με ιδιαίτερη προσοχή διαβάσαμε στο σημερινό ηλεκτρονικό τύπο, που αν μη τι άλλο αποτελεί πλέον την κύρια μορφή ενημέρωσης της πλειοψηφίας των Ελλήνων, την αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας κ.Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την αποτελεσματικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, σε μια χαρούμενη στιχομυθία με τον πρόεδρο του Πασοκ Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ελαφρότητα, των λόγων κυρίως αλλά και των πράξεων, που ίσως αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις τις οποίες βιώνει το Έθνος μας σήμερα, μας δείχνουν πολλές φορές τον τρόπο για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές, αν και αυτός ο τρόπος πολλές φορές δεν είναι κατανοητός σε μας.

Ίσως λείπει η καθαρότητα, η διαύγεια στο να αντιληφθούμε ότι η ιστορία είναι εδώ παρούσα και δίνει λύσεις, μέσα από πρότυπα και καταστάσεις που έχουμε βιώσει εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες. Μη πάμε μακρυά. Το σχολείο των Ελλήνων πολιτικών που λέγεται Ελληνική ιστορία, βρίθει από καταστάσεις εύκολες και δύσκολες, από προβλήματα και λύσεις, από ευεργέτες και προδότες, από αδιέξοδα και δρόμους βατούς.
Εδώ προκύπτουν ερωτήματα. Ερωτήματα για την Ελληνική Πολιτεία και γιατί οι επίσημοι φορείς εδώ και δεκαετίες ξέχασαν είτε ηθελημένα, είτε από άγνοια, το πρότυπο του Ιωάννη Καποδίστρια. Ενός ανθρώπου που διαλέχθηκε ολοφάνερα από τον Θεό για να ποιμάνει τους διασκορπισμένους και εξαθλιωμένους Έλληνες. Και μέσα στη διαφαινόμενη φουρτούνα να βρίσκεται μια μικρή, ασήμαντη, μια άγνωστη Ελαία, μια Χριστιανική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην ουσία μια χούφτα Ελλήνων που θέλησαν να κάνουν το αυτονόητο για την Πατρίδα. Να γνωστοποιηθεί δηλαδή σε όλους τους Έλληνες ότι και πρότυπα και τρόπος υπάρχει να εξέλθουμε της κρίσης. Η πνευματική κρίση που γευόμαστε τους καρπούς της αυτή τη χρονική στιγμή, μπορεί να αντιμετωπιστεί, πράγματι, όταν μιμηθούμε τα πρότυπα πνευματικών ανθρώπων και στην περίπτωσή μας, μόνο τα πρότυπα των Αγίων.
Η “επιφοίτηση” που επικαλέστηκε ο Υπουργός των Εξωτερικών, είναι η δωρεά του Αγίου Πνεύματος σε ανθρώπους που απέταξαν το “εγώ” τους για να υπηρετήσουν τον συνάνθρωπο και κατέστησαν εαυτούς άξιους πληρότητας της Θείας Χάρης και Πρόνοιας. Κάτι τέτοιο ήταν και ο Ιωάννης Καποδίστριας και αν ακόμα το όνομά του προφέρεται εθιμοτυπικά, εμείς θα ευχηθούμε να προφέρεται ουσιαστικά από τα χείλη εκείνων που κρατάν την τύχη του Έθνους στα χέρια τους. Ο Θεός μιλά κάθε μέρα μέσα από τις καταστάσεις και τα πρόσωπα. Σημασία θα έχει περισσότερο να συνειδητοποιήσουμε, ποιος θέλει και μπορεί να ακούσει.

Άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά και όπως λέει και ο σοφός λαός “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, ενθυμούμενοι έστω και τώρα τα λόγια του Αγίου Γέροντα Παΐσίου του αγιορείτου που είπε: “ Είναι επιτακτική ανάγκη προβολής ενός ιδανικού προτύπου προς μίμηση για τους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και για υποβοήθηση του λαού να αποκτήση ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των κυβερνητών του Έθνους μας “