Blogger Widgets

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Οι πάντες μιλούν για Καποδίστρια. (Τυχαίο; Δεν νομίζω)

"Το τέλος μιας εποχής αποδίδει απόλυτα αυτό
 που βιώνουμε τώρα. Εύχομαι και ελπίζω ότι όλοι
 συνειδητοποιούμε, είτε έχουμε φταίξει είτε δεν
έχουμε φταίξει, ότι κάτι δεν πήγε καλά όλα αυτά
 τα χρόνια. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι όπως
 πηγαίναμε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε- έτσι στον
 αέρα. Και ότι από εδώ και πέρα έχουμε την ευκαιρία
 να χτίσουμε ένα πραγματικό, σύγχρονο, δυτικό κράτος.
 Εκείνο, δηλαδή, το κράτος που δεν χτίσαμε
από τότε που σκοτώσαμε τον Καποδίστρια…"
Καθηγητής κ.Δημήτριος Νανόπουλος
Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος

«Το τέλος μιας εποχής αποδίδει απόλυτα αυτό που βιώνουμε τώρα» δήλωσε στην αρχή της συνέντευξής του σε Ελληνική ηλεκτρονική εφημερίδα ο διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής κ.Δημήτρης Νανόπουλος*. Η αλήθεια είναι ότι ο καθηγητής έχει απόλυτο δίκιο. Μία εποχή έχει τελειώσει και βιώνουμε τα αποτελέσματα των επιλογών μας. Μία εποχή που συρρίκνωσε τον Ελληνισμό και κουβαλά επάνω της το άγος της δολοφονίας, μιας δολοφονίας που ήρθε κατά παραγγελία, με ηθικό αυτουργό τις ξένες δυνάμεις-μνηστήρες της περιοχής μας και φυσικό αυτουργό τη διχόνοια των Ελλήνων που όπλισε το χέρι των Μαυρομιχαλαίων. Η δολοφονία του πατρός της Ελλάδος, Ιωάννου Καποδίστρια ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στον Ελληνισμό, σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν στο μεταίχμιο της ύπαρξης ή του αφανισμού. Αν δεν υπήρχε εκείνος δεν θα υπήρχε Ελλάδα σήμερα. Είναι τόσο απλό γιατί είναι και τόσο αληθινό. Όμως τον δολοφονήσαμε και τα χέρια μας ακόμα είναι βαμμένα στο αίμα του πατέρα του Ελληνικού Έθνους. 


Όμως κάτι αλλάζει. Ο Καποδίστριας είχε πει προφητικά ότι οι Έλληνες θα εννοήσουν τη σημασία της θυσίας του. Γι΄αυτό ακούγεται όλο και πιο δυνατά και επιτακτικά, η μοναδική προσωπικότητα του Κυβερνήτη στις ημέρες μας. Γιατί η ιστορία πραγματοποίησε ένα πλήρη κύκλο και έφτασε η Ελλάδα ξανά στο ίδιο μεταίχμιο, όπως εκείνο της εποχής του Ι.Καποδίστρια.
Εκείνος ήταν ο μόνος απαραίτητος και ήρθε την κρισιμότερη εποχή. Ακριβώς γιατί η παρουσία του ήταν Θεία Πρόνοια για τους Έλληνες και 183 χρόνια μετά η παρουσία του κρίνεται ακόμη πιο απαραίτητη. Γιατί η φωνή του έχει πιο επίκαιρο χαρακτήρα σήμερα, γιατί οι καταστάσεις ομοιάζουν και επειδή οι εχθροί ακόμη είναι οι ίδιοι. Έτσι και περισσότεροι Έλληνες πια εννοούν τη σημασία της θυσίας του, για να αποφύγει η Ελλάδα τον διχασμό τότε, αλλά αντιλαμβάνονται και τη σημασία της παρουσίας ενός πολιτικού βγαλμένου από το καλούπι του Ιωάννη Καποδίστρια, χωρίς παραλλαγές και εκπτώσεις.

Ο σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
κ.κ. Άνθιμος
Ο σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος μίλησε πρόσφατα για τον Άγιο της πολιτικής, Ιωάννη Καποδίστρια και ανέδειξε τη μοναδικότητά του ως πολιτικού που χαρακτηρίζεται από Χριστό και Ελλάδα. Πλήθος Μητροπολιτών έχουν μιλήσει ανά την Ελλάδα για την Αγία προσωπικότητα του Κυβερνήτη, προβάλλοντας το έργο του συγγραφέα Ιωάννη Κορνιλάκη που έφερε στο φως τη θαμμένη φωνή του Κυβερνήτη. Το Άγιον Όρος έχει αναδείξει επίσης τον πλήρη Θείας Χάριτος, Έλληνα Κυβερνήτη μέσα από το ίδιο έργο που φέρει τον τίτλο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» και που περιλαμβάνει τις σπουδαιότατες επιστολές του Κυβερνήτη.

Ο διακεκριμένος Διεθνολόγος-Ιστορικός Καθηγητής κ.Κιτσίκης μίλησε για την άνοδο του Καποδιστριακού κόμματος στην Ελλάδα, εννοώντας σαφώς την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε, που όλο και περισσότεροι Έλληνες πραγματικά ανακαλύπτουν τον Ιωάννη Καποδίστρια και το έργο του και όχι κάποιο Ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ξένοι και Έλληνες, διπλωμάτες, αρχηγοί κρατών, ιεράρχες αλλά και απλοί πολίτες, που τόσο αγαπούν τον Ιωάννη Καποδίστρια, ανακαλύπτουν ότι αυτός ο τόπος γέννησε ένα μοναδικό ηγέτη που οραματίστηκε μια αληθινή Ελλάδα, ιδανική πολιτεία, χωρίς διχόνοιες. Μία Ελλάδα, με Ελληνική παιδεία και Ορθοδοξία ως τους δύο πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηρίζεται ολάκερο το Έθνος και ο λαός με αυτές τις βασικές προϋποθέσεις θα ζει και θα πορεύεται ενωμένος, χωρίς διχόνοιες. 

Στην Γενική εφημερίδα της Ελλάδος

 αναγράφεται η θλιβερά είδησις: 
Ἐκ Ναυπλίου, 30 Σεπτεμβρίου.
 «Τρομερόν καί φρικτόν ἄκουσμα!
 Μέγα καί ἀνήκουστον δυστύχημα 
κατέλαβε τήν Ἑλλάδα! Ἄνδρες αἱμάτων
 κατέβαψαν τάς ἀνόσιους χεῖράς των εἰς τό
 αἷμα τοῦ Πατρός τῆς Πατρίδος»
Ο κ.Νανόπουλος ορθώς το τόνισε: «Οι Έλληνες το έχουμε αυτό από την αρχαιότητα. Όλος ο Όμηρος έχει γραφτεί για αυτό, για τις αψιμαχίες μεταξύ των Ελλήνων. Αλλά να το επικαλούμαστε σαν χαρακτηριστικό μας είναι λάθος. Τι πάει να πει έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες, τσακωνόμαστε. Τότε να σταματήσουμε να υπάρχουμε σαν έθνος. Ας κάνουμε κάτι άλλο. Εάν δεν μπορούμε να μονιάσουμε, εάν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας, τότε τι να πω»

Μένει το δικό μας βήμα πλέον. Να αποτινάξουμε το άγος που φέρουμε βαρέως στις πλάτες μας. Η αρχή έχει γίνει. Άλλωστε το να ακούς κάθε μέρα σχεδόν τη λέξη Καποδίστριας, όταν για 180 χρόνια δεν την άκουγες ποτέ, είναι ήδη επίτευγμα. Ωστόσο όμως υπάρχει απόσταση να διανύσουμε κρατώντας ως πυξίδα την ιστορία μας. Δεν είναι σύμπτωση λοιπόν ότι με γεωμετρικούς ρυθμούς ακούγεται όλο και περισσότερο ο Ιωάννης Καποδίστριας, όπως δεν είναι και σύμπτωση ότι κάποιοι με μεγάλη σπουδή και επιμέλεια έκρυψαν τη φωνή του από τους Έλληνες. 

Θα κλείσω με τα λόγια του συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη στο άρθρο του με τίτλο «Το Καποδιστριακό Άγος»:

Ο συγγραφέας του πονήματος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
κ. Ιωάννης Κορνιλάκης
«…πολλές έως άπειρες οι συμπτώσεις που έχουν σχέση με την απώλεια μνήμης σχετικά με την ιστορία μας. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τον Πρώτο Κυβερνήτη, που μέσα απ’ τις ανέκδοτες επιστολές του χαρακτήρισα Άγιο της πολιτικής, θα πρέπει οι Eλληνίδες και Έλληνες να υποστούν λοβοτομή. Δεν συμφέρει κανένα σύστημα το Πρότυπο Άγιος Κυβερνήτης, γιατί πολύ απλά ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ο μόνος αυθεντικός αντισυστημικός. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας Ελβετός τραπεζίτης, ο John Eynard, που η Πατρίδα μας του χρωστά πολλά, θα γράψει ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε η Ελλάς... ...Πολλοί ομιλούν, γράφουν οι περισσότεροι, αλλά πάρα πολλοί αγνοούν τον μακαριστό Άγιο Αγιορείτη Γέροντα Παΐσιο. Τα τελευταία χρόνια βιβλία για τον Άγιο Γέροντα έχουν γραφεί. Ομιλίες, ακόμη και συνέδρια έχουν πραγματοποιηθεί. Το διαδίκτυο γεμάτο. Κυρίως οι προφητείες του...που αναμένουμε. Άς δούμε όμως μια προφητεία του που πραγματοποιείται. Είπε, «είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής ενός ιδανικού Προτύπου. Προς μίμηση απ’ τους πολιτικούς μας, αλλά και προκειμένου οι Έλληνες να αποκτήσουν ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ του Έθνους…». Άν ο Άγιος Γέροντας Παίσιος εννοούσε κάποιον άλλο εκτός του Προτύπου Ιωάννη Καποδίστρια, θα επιθυμούσα και εγώ να το πληροφορηθώ... Μέχρι τότε οι 137 ανέκδοτες επιστολές του θα κοσμούν το έργο Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής, και θα προβάλλεται το Ιδανικό Πρότυπο Κυβερνήτου. Εάν οι πολιτικοί μας το μιμηθούν θα το δούμε. Μέχρι τότε ας αποκτήσουμε τα ορθά κριτήρια για την επιλογή τους...»


*O Δημήτρης Νανόπουλος είναι Φυσικός και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη, ερευνητής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον. Εχει συγγράψει πάνω από 520 πρωτότυπες εργασίες και δέκα βιβλία. Μερικές από τις τιμητικές του διακρίσεις: Tαξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (1996), βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας της Μασαχουσέτης (1999 και 2005), διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης (2006). Επίσης, προτάθηκε δύο φορές από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών για την παραλαβή του Νόμπελ Φυσικής.