Blogger Widgets

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

O Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος τίμησε τον Άγιο της πολιτικής, Ιωάννη Καποδίστρια


Μια σημαντική και με ιδιαίτερη επιτυχία, εκδήλωση  για τον Ιωάννη Καποδίστρια, διοργανώθηκε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος στον Πειραιά, με καλεσμένο ως ομιλητή τον συγγραφέα του έργου "Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής", κ.Ιωάννη Κορνιλάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της αθλητικής δραστηριότητος, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, λόγω ιστορίας, θέσεως, εγκαταστάσεων, και επιπέδου προσφερομένων υπηρεσιών, αποτελεί πόλο έλξεως και κέντρο διοργανώσεως πολιτιστικών, πνευματικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως ημερίδες, σεμινάρια και διαλέξεις.Έτσι με πρωτοβουλία του ιστορικού συλλόγου, που μετρά 80 και πλέον χρόνια ζωής,  αναπτύχθηκε μέσα από τη διάλεξη του κ.Κορνιλάκη η μοναδική προσωπικότητα του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια,  ως ενός ανεπανάληπτου προτύπου ανδρός που έδωσε τα πάντα για την πατρίδα του, από όλη του την περιουσία μέχρι και το ίδιο του  το αίμα για την Ανάσταση του πολύπαθου Έθνους. 

Την εκδήλωση στη κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Ν.Ο.Ε άνοιξε ο Πρόεδρος του ομίλου  και πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και καλωσόρισε τον ομιλητή, ο οποίος φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια.

 Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Αντιναύαρχος  ε.α   κ. Παναγιώτης Καραμανώλης, ο οποίος αναφέρθηκε με θέρμη στο έργο της Ελαίας τα τελευταία χρόνια, η οποία έφερε στο φως τις επιστολές του Ι.Καποδίστρια και ουσιαστικά μέσα από το έργο ο "Άγιος της πολιτικής" να ακούμε  σήμερα την ίδια τη φωνή του Κυβερνήτη.

Στο βήμα έπειτα ανέβηκε ο κ.Κορνιλάκης ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Ν.Ο.Ε για την ιδιαίτερη τιμή, αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα του Ι.Καποδίστρια και πριν αλλά και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Ελλάδα. Ο κ.Κορνιλάκης ανέγνωσε επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα στις οποίες αποτυπώνεται ο αγώνας του  για να στηθεί το Ελληνικό κράτος πάνω στα ερείπια 400 χρόνων υποδούλωσης και εξαθλίωσης. Επίσης ο συγγραφέας αναφέρθηκε στη τεράστια συμβολή του Καποδίστρια για την Ευρωπαϊκή ειρήνη 99 χρόνων στο συνέδριο της Βιέννης το 1815 αλλά και στη διάσωση της Ελληνικής Επανάστασης στο Συνέδριο του Λάϊμπαχ το 1821.

Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους παρευρισκόμενους, ήταν η ανάγνωση εκ μέρους του κ.Κορνιλάκη μίας επιστολής του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τον Ι.Καποδίστρια με ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου του 1824, στην οποία ο τελευταίος περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, δημιουργώντας συνειρμούς  στο κοινό με την σημερινή κατάσταση της Ελλάδος. Μάλιστα ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης αποτυπώνει την αγωνία του για τον ερχομό ενός ανδρός που μπορεί να σώσει την Ελλάδα γράφοντας ότι "και εάν ο τοιούτος άνθρωπος είναι Ενάρετος εσώθη η Ελλάς…", καλώντας ουσιαστικά στο τέλος της επιστολής τον Ι.Καποδίστρια να αναλάβει αυτό το βαρύ φορτίο.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ν.Ο.Ε κ.Παπαδόγγονας τίμησε με την τιμητική πλακέτα του ομίλου τον κ.Κορνιλάκη ενώ ο συγγραφέας προσέφερε τον σύγγραμά του τον "Άγιο της πολιτικής". Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Υπαρχηγός Α/ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων εκπροσωπώντας τον Α/ΓΕΝ καθώς και μία πλειάδα απόστρατων Ναυάρχων και Στρατιωτικών. 

Ίσως τελικά το τί ακριβώς συνέβη τη βραδιά της 10ης Δεκεμβρίου στη κατάμεστη αίθουσα του Ν.Ο.Ε να ήταν το σχόλιο ενός από τα μέλη του Δ.Σ του Ν.Ο.Ε:  
"Κ.Κορνιλάκη, σήμερα προσθέσατε ένα μικρό διαμάντι στην πολύχρονη ιστορία του Ναυτικού  μας Ομίλου"

Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος
Φωτογραφία: Μάριος Αρβανίτης - 2ManStyles