Blogger Widgets

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... ΙΩΑΚΕΙΜ Γ' Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Γράφει ο Ιωάννης Κορνιλάκης

Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου 1834 γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ' που έλαβε το προσωνύμιο Μεγαλοπρεπής. Δέκα επτά ολόκληρα χρόνια έμεινε στον Θρόνο της Κωνσταντινούπολης.

Η πρώτη του Πατριαρχεία κράτησε έξι χρόνια (1878-1884) και η δεύτερη έντεκα χρόνια (1901-1912). Μετά την πρώτη θα παραιτηθεί αφού συγκρούστηκε με τον Σουλτάνο Αβδούλου Χαμήτ Β', που ήθελε να περιορίσει τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μεταξύ της πρώτης και δεύτερης Πατριαρχείας του, επισκέπτεται συχνά τη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων στο Άγιον Όρος. 

Μια Σκήτη που έχει χαρακτηριστεί "Δήμος Αγίων", αφού εκεί έζησαν
ο Άγιος Μάξιμος ο Καψοκαλύβης, ο Άγιος Ακάκιος, ο Άγιος Νείλος, και ο σύγχρονος Άγιος Πορφύριος. "Το προσφιλές του προσκύνημα ήτο η Σκήτη των Καυσοκαλυβίων" θα γράψει ο Γέροντας Γαβριήλ ο Διονυσιάτης. 

Δημιούργημα του Ιωακείμ είναι το υπέροχο καμπαναριό στον κεντρικό ναό της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων, της Αγίας Τριάδος, που θεμελιώθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής στις 12 Μαΐου 1896. Πολλά τα έργα του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ'. Όμως και πάλι σαν σήμερα, στις 30 Ιανουαρίου 1880, ημέρα εορτής των τριών Ιεραρχών που ενδιαφέρθηκαν για την παιδεία, ο Ιεράρχης Ιωακείμ θα θέσει σε ένα λόφο της Κωνσταντινούπολης το θεμέλιο λίθο της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Θα την εγκαινιάσει δυο χρόνια αργότερα. Το 1908 θα τον επισκεφτεί ο Ίων Δραγούμης που θα γράψει: "Ο Ελληνισμός βρήκε στο πρόσωπο του έναν δυναμικό άνδρα ". 


Εκατόν είκοσι χρόνια (1896-2016) απ' τη θεμελίωση του καμπαναριού στα Καυσοκαλύβια και την ημέρα των Θεοφανείων, στα Καυσοκαλύβια χιονίζει. Όμως δεν χιονίζει απλά... Οι φωτογραφίες το επιβεβαιώνουν ....