Blogger Widgets

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ο Άγιος Πορφύριος πήρε τον ΠαπαΓιώργη στους ουρανούς (Σπάνιο ηχητικό)

O Άγιος Πορφύριος αγκαλιά
με τον ΠαπαΓιώργη Χιωτάκη
πριν πολλά χρόνια στο καΐκι
 προς τα Καυσοκαλύβια
Έφυγε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου από αυτό το μάταιο κόσμο, ο Παπα-Γιώργης Χιωτάκης, ο λεβέντης Παπάς της Κρήτης, ο αγαπημένος του Αγίου Πορφυρίου. Αγαπητός ιδιαίτερα στη λεβεντομάνα Κρήτη, αγαπητός και σε όλη την Ελλάδα και επίσης γνωστή η μεγάλη του αγάπη για τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. Ένας λεβέντης, γνήσιος πατριώτης με 12 παιδιά ως άλλος Ιακώβ.

Πριν πολλά χρόνια επισκέφθηκε το νησί ο Άγιος Πορφύριος και έμεινε 15 μέρες στο σπίτι του παπα-Γιώργη. Η συνάντησή τους θύμισε τη συνάντηση του Ιησού με τον Ναθαναήλ. «εἶδεν ὁ Ἰησοῦς τὸν Ναθαναὴλ ἐρχόμενον πρὸς αὐτὸν καὶ λέγει περὶ αὐτοῦ· ἴδε ἀληθῶς Ἰσραηλίτης ἐν ᾧ δόλος οὐκ ἔστι» (Ιω. 1,48). Ο Άγιος Πορφύριος είδε έναν αληθινό άνθρωπο στον Παπα-Γιώργη. Ο Παπα-Γιώργης διηγούνταν συχνά την ιστορία που κουβάλησε στους ώμους του τον Άγιο για να τον περάσει μέσα από ένα ποτάμι.
Ο Άγιος Πορφύριος του έδωσε τότε μία υπόσχεση. Του είπε: «Άντε βρε Παπα-Γιώργη. Εγώ μωρέ θα σε γεροντοκομήσω». Τόσο πολύ τον αγαπούσε. Κι έτσι κι έγινε. Το σημείο θαυμαστόν. Ο παπα-Γιώργης Χιωτάκης αναχώρησε για τους ουρανούς στις 20 Φεβρουαρίου (7 Φλεβάρη με το παλιό) 2016. Την ημέρα των γενεθλίων του Αγίου Πορφυρίου. Ο Θεός έδειξε ότι η αληθινή αγάπη ενώνει στην γη και στον ουρανό.

Στην τελευταία επίσκεψη στα Καυσοκαλύβια το Σεπτέμβριο του 2013, ο Παπα-Γιώργης έμεινε στο κελί της Ζωοδόχου Πηγής, στο παιδί του Αγίου Πορφύριου, έναν άλλο Παπα-Γιώργη με πολύ ζήλο όπως έλεγε ο ίδιος.Είχαν να ανταμώσουν από το μνημόσυνο του Αγίου Πορφυρίου που είχε γίνει στα Χανιά στις 2 Δεκεμβρίου του 2010.

 Εκεί ένα βράδυ ,  τραγούδησε ένα κρητικό σκοπό που προλέγει την αναχώρηση του από τον μάταιο αυτό κόσμο. Σήμερα στη μνήμη του αφιερώνουμε σε όλους  τα λόγια του και το σπάνιο ηχητικό απόσπασμα που τραγουδά ο ίδιος:


«Αγαπώ γι΄αυτό μισούμαι
Βρε τι πράγμα τραγικό
Η αγάπη πάντα να ΄ναι
Αγκαλιά με το Θεό»

Στη μνήμη του παπα-Γιώργη Χιωτάκη



Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
2-12-2010 ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗΣ ΧΙΩΤΑΚΗΣ

Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλης