Blogger Widgets

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Μ.Κωνσταντίνος και Ι.Καποδίστριας σε ένα κατάμεστο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο


Στην κατάμεστη αίθουσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28-2-2016, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης και το Γ΄Σώμα Στρατού, με θέμα: “Μέγας Κωνσταντίνος, ο ιδρυτής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και Ιωάννης Καποδίστριας, ο ιδρυτής του Ελληνικού Κράτους”. Κεντρικός ομιλητής ο συγγραφέας κ.Ιωάννης Κορνιλάκης, ο οποίος μέσα σε μία πανδαισία εικόνων και ήχου, παρουσίασε τις δύο ιστορικές προσωπικότητες και τα κοινά τους σημεία μέσα από πολλές ταυτίσεις και θαυμαστά γεγονότα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ.Άνθιμος, ο οποίος εξήρε το έργο του κ.Κορνιλάκη τα τελευταία έτη και στη συνέχεια ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού/NRDC-Greece Αντιστράτηγος κ.Ηλίας Λεοντάρης, ο οποίος παρότρυνε στον χαιρετισμό του τον συγγραφέα να εξαντλήσει το θέμα της διάλεξης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Ιωάννης Κορνιλάκης, ο οποίος μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα διάλεξης καθήλωσε τους πάντες στην αίθουσα, μέσα από την παράλληλη παρουσίαση του Μ.Κωνσταντίνου και του Ι.Καποδίστρια, των πολλών θαυμαστών κοινών τους σημείων, των επιτευγμάτων τους μέσα πάντα από τη Θεία Πρόνοια. 

Ο συγγραφέας έδειξε στο ακροατήριο γιατί η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κατάλληλο τόπο, χρόνο και με την κατάλληλη συνδιοργάνωση, αφού Εκκλησία και Στρατός, οι δύο πυλώνες του Έθνους, συνεργάστηκαν στην βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης για να δείξουν από κοινού στον Ελληνισμό, ότι η Ελλάδα έχει και ιστορία αλλά και μπορεί να δίνει ελπίδα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συγγραφέας. O κ. Κορνιλάκης σημείωσε ότι το όραμα με το “ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ” του Μ.Κωνσταντίνου και η πρώτη επιστολή του Ι.Καποδίστρια προς τους Έλληνες με τίτλο “Εάν ο Θεός μεθ΄ημών, τίς καθ' ημών”, ουσιαστικά αποτελούν το ίδιο πράγμα, παρά ότι τους δύο άνδρες χωρίζουν 1500 ιστορικά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί στα ευχάριστα στιγμιότυπα της εκδήλωσης, ότι το ενδιαφέρον του κόσμου παρέμεινε αμείωτο, κάτι το οποίο σημείωσε και ο Παναγιώτατος κ.Άνθιμος, ενώ εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση της εικόνος της Παναγίας “Ίνα ώσιν εν” της Πατριώτισσας, η οποία δημιουργήθηκε πριν 10 περίπου χρόνια και φέρει στον εξωτερικό της διάκοσμο απεικονίσεις του Μ.Κωνσταντίνου και του Ι.Καποδίστρια, που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης. Ίσως "ένα άλλο εν τούτω νίκα;" αναρωτήθηκε με νόημα ο κ.Κορνιλάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ.Άνθιμος παρασημοφόρησε τον κ.Ιωάννη Κορνιλάκη με την ανώτατη τιμή της Ι.Μ Θεσσαλονίκης τον Μεγαλόσταυρό του Αγίου Δημητρίου και ο συγγραφέας με την σειρά του δήλωσε ότι ο Σταυρός που θα κοσμεί το στήθος του, θα είναι από εδώ και μπρός ότι πιο πολύτιμο έχει δεχθεί. Με τη σειρά του ο Διοικητής του Γ.Σ.Σ κ.Ηλίας Λεοντάρης τίμησε τον κ.Κορνιλάκη αλλά και τον Πρόεδρο της “Ελαίας ΑΜΚΕ” αγιορείτη ιερομόναχο π.Γεώργιο Αλευρά. Να σημειώσουμε επίσης ότι και η Ελαία επίσης τίμησε τον Παναγιώτατο κ.Άνθιμο με την ιερά εικόνα του Αγίου Νέστορος και τον Διοικητή του Γ.Σ.Σ με την εικόνα του Προφήτου Ηλία που φέρει και το όνομά του.

Ίσως τελικά ολόκληρη η εκδήλωση αποτυπώθηκε στα λόγια του Παναγιώτατου κ.Άνθιμου, που κλείνοντας την εκδήλωση είπε με νόημα: “Δεν μας κάνει καρδιά να φύγουμε..”

Η εκδήλωση καλύφθηκε ζωντανά από την Ι.Μ Θεσσαλονίκης και τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί και σε υψηλότερη ανάλυση με το πλήρες αρχείο των εικόνων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος

Φωτογραφία: www.2manstyles.pro