Blogger Widgets

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Εάν ο τοιούτος άνθρωπος είναι Ενάρετος, εσώθη η Ελλάς… (Βίντεο)

 Στον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου στο Παγκράτι, βρέθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 ο συγγραφέας κ.Ιωάννης Κορνιλάκης, προσκαλεσμένος του εφημέριου Αρχιμ. π.Άγγελου Ανθόπουλου, για να πραγματοποιήσει ομιλία για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια και τη συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σε μία από τις σπάνιες φορές που δίδεται βήμα σε κάποιον ομιλητή λαϊκό, όπως ομολόγησε ο εφημέριος του Ναού, το ποίμνιο της Ενορίας του Αγίου Αρτεμίου έμαθε τον πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια, όχι μόνο στην προετοιμασία και την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αλλά και στη διάσωσή της στο συνέδριο του Λάιμπαχ. Ο συγγραφέας κ.Ιωάννης Κορνιλάκης,  κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο τη πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια, από τα διπλωματικά στάδια της Ευρώπης μέχρι τη μαρτυρική του πορεία στο Γολγοθά της Ελλάδας.




Η ομιλία του κ.Κορνιλάκη θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο τις επόμενες ημέρες. 
Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του συγγραφέα, όπου αναγιγνώσκει ένα μικρό μέρος μίας επιστολής προς τον Ιωάννη Καποδίστρια, που φέρει ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 1824. Αποστολέας της ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο μετέπειτα ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Κυβερνήτη. Στην επιστολή παρουσιάζεται ανάγλυφα η τραγική ταύτιση της Ελλάδας του χθες με τη σημερινή Ελλάδα...




«...Ουδείς ο επιφέρων την θεραπείαν. Ο νόμος δεν ισχύει. Η Διοίκησις νηπιάζει. Ο ισχυρότερος θριαμβεύει. Τα ιδιαίτερα συμφέροντα καταλύουν τα γενικά. Ο καθείς νομίζεις τον εαυτόν του κέντρο της φύσεως. Ο λαός απηύδησε, και περιμένει να ίδη άνθρωπον άξιον να αναλάβει τα ηνία της Κυβερνήσεως. Και εάν ο τοιούτος άνθρωπος είναι Ενάρετος εσώθη η Ελλάς…».


Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος
Φωτογραφία: www.2manstyles.pro