Blogger Widgets

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Διονύσιος ο Φιλόσοφος. Ο Μητροπολίτης που ενώνει Καρδίτσα και Τρίκαλα και η ιστορική εκδήλωση στα Τρίκαλα.

Γράφει ο Κωστούλας Βασίλειος

Μια μοναδική ιστορική εκδήλωση, με ομιλητή τον συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στα Τρίκαλα για τον φλογερό Μητροπολίτη Διονύσιο Β' τον Φιλόσοφο, προσωνύμιο που τον ακολουθούσε όσο ζούσε. Αυτή η εκδήλωση αφορά και τους Καρδιτσιώτες και τους Τρικαλινούς , γιατί απλά ο Μητροπολίτης Διονύσιος και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην εποχή του αφορούν τις δύο περιοχές, αφού εκτός από τη θυσία του Διονυσίου και ο Άγιος Σεραφείμ μαρτύρησε ως φίλος και υποστηρικτής της Εθνεγερσίας του Διονυσίου. Στα Τρίκαλα (πλησίον της κεντρικής πλατείας) και στην Καρδίτσα (προαύλιο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού) δεσπόζουν οι προτομές του Μητροπολίτου Διονυσίου, άγνωστος για πολλούς και περισσότερο άγνωστη η ιστορία μίας επανάστασης που χαρακτηρίζεται ίσως η πιο δυναμική από την περίοδο της Άλωσης (1453) μέχρι την Επανάσταση του 1821. Το σύνθημα της επαναστάσεως"ΤΡΙΚΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ". Αυτό το επίγραμμα είναι χαραγμένο στην προτομή του στα Τρίκαλα, για να θυμίζει ότι ο στόχος της Εθνεγερσίας του 1600 ήταν εκείνο το οποίο είχε χαθεί την 29η Μαΐου 1453. Η βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο.



Και ο ίδιος αντικρίζοντας το σκοταδισμό και τα μαρτύρια που υπέστη ο τόπος από τον Οθωμανικό ζυγό 150 σχεδόν χρόνων τότε, αποφάσισε να "ξυπνήσει" του συμπατριώτες του, έστω και αν φορούσε ράσο, έστω και αν με αυτό έβαζε τη ζωή του στο στόχαστρο των Τούρκων.

Ο Διονύσιος με εξαιρετική μόρφωση για την εποχή του προσπάθησε από τη θέση του ως Μητροπολίτης Λαρίσης και Επίσκοπος Τρίκκης να πράξει τα αυτονόητα για τον Ελληνισμό. Στη βιογραφία του αναφέρεται ότι ο Διονύσιος "αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων Ελλήνων πού φερόντουσαν ως ραγιάδες από φόβο σε ψυχολογικό καθεστώς πλήρους κατάθλιψης και ηττοπάθειας". Βρήκε φρικτό θάνατο από προδοσία (ως συνήθως στην Ελλάδα) και για τον ίδιο λόγο και ο Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου Σεραφείμ. Καρδίτσα και Τρίκαλα χάνουν με μαρτυρικό τρόπο δύο Επισκόπους.

Τη διάλεξη για αυτή την ιστορική μορφή και πολλά άγνωστα ακόμη πράγματα, θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Ιωάννης Κορνιλάκης, γνωστός για το μνημειώδες έργο του για τον Ι.Καποδίστρια, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7:00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Μία ιστορική εκδήλωση που σπανίζει στις ημέρες μας. Η "Ελαία", μία Χριστιανική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (όχι από τις ανεκδιήγητες ΜΚΟ που καταλήστεψαν το δημόσιο χρήμα) αλλά από τον κόπο και τον αγώνα των ανθρώπων που την απαρτίζουν, που με αυταπάρνηση γυρίζουν όλο τον Ελληνισμό και έχοντας δώσει τα πάντα, διοργανώνει αυτή την ιστορική ομιλία σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, για να τονώσει το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων και να προσφέρει ιστορική γνώση, που δεν προσφέρεται σε σχολικά βιβλία και κυρίως αποτελεί στις δύσκολες περιόδους, το τιμόνι του Έθνους.

Χρέος των Καρδιτσιωτών και των Τρικαλινών είναι να δώσουμε βροντερό παρών. Ας μην λησμονούμε ότι στο ύψωμα 731, Καρδιτσιώτες και Τρικαλινοί άλλαξαν τη ροή ενός Παγκοσμίου Πολέμου...