Blogger Widgets

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ο Άγιος της πολιτικής "επιστρέφει" στη Μόσχα


 Επιτυχημένη η παρουσία του συγγραφέα και δ/ντα συμβούλου της Ελαίας ΑΜΚΕ κ.Ιωάννη Κορνιλάκη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου 2016 το επίσημο Φόρουμ «Πολιτικές κοινωνίες της Ρωσίας και της Ελλάδας» με συμμετοχή των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γεγονός που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσημοι εκπρόσωποι από τις δύο χώρες, σ
ύνεδροι από την Ελλάδα και τη Ρωσία, οι Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου, και φυσικά Ρώσοι αξιωματούχοι, με αφορμή το Έτος Ελλάδας και Ρωσίας 2016 παρευρέθησαν στον χώρο του ΥΠΕΞ της Ρωσίας και συζήτησαν για τις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις, το Βυζάντιο και την εμβληματική μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια. Καλεσμένη φυσικά και η "Ελαία" ΑΜΚΕ που δραστηριοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια σε όλο τον Ελληνισμό για την προβολή του Ι.Καποδίστρια, δια του εκπροσώπου της κ.Ιωάννη Κορνιλάκη. 

Ο κ.Κορνιλάκης στα πλαίσια του διακρατικού διαλόγου για τον Ι.Καποδίστρια, πραγματοποίησε ολιγόλεπτη εισήγηση για τον Ι.Καποδίστρια με τον τίτλο: "Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως παγκόσμιο πρότυπο πολιτικής". Ο συγγραφέας συνδέοντας επιτυχώς το πρότυπο του Φιλόσοφου-Βασιλέα, όπως ακριβώς περιγράφεται στην Πολιτεία του Πλάτωνα με το πρότυπο του  Ι.Καποδίστρια, ανέφερε μεταξύ άλλων:  "Φιλόσοφος είναι ο φίλος της Σοφίας. Και επειδή κατά Πλάτωνα Σοφία διαθέτει μόνο ο Θεός, φιλόσοφος είναι ο Φιλόθεος. Και ο Καποδίστριας ήταν ακριβώς αυτό. Όταν ο Σωκράτης θα ερωτηθεί που θα βρούμε έναν τέτοιο φιλόσοφο θα απαντήσει ότι ο λαός θα τον βρει όπου κι αν είναι κρυμμένος. Κι αν ο ίδιος αρνηθεί να κυβερνήσει; Ξαναρωτάται ο Σωκράτης. Τότε θα πει "η Πολιτεία υπό πονηροτέρου άρξασθαι". Δηλαδή πολύ απλά θα κυβερνήσουν οι πιο πονηροί. Ο Σωκράτης ξανά ρωτήθηκε αν τελικά ο φιλόσοφος θα κυβερνήσει. Η απάντηση συγκλονιστική. Αν υπηρετεί σχέδιο Θεού, θα κυβερνήσει θέλει δεν θέλει."

Στα πλαίσια του Έτους Ελλάδος και Ρωσίας 2016, το συνέδριο προσέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, την προτομή του Ι.Καποδίστρια που στο εξής θα κοσμεί το Υπουργείο και κατά συμβολικό τρόπο ο Άγιος της πολιτικής, όπως πολύ εύστοχα έχει χαρακτηρίσει τον Ι.Καποδίστρια ο κ.Ιωάννης Κορνιλάκης, δείχνει να "επιστρέφει" μετά από 200 χρόνια στον τόπο τον οποίο ο ίδιος οργάνωσε και διέπρεψε.

Την δεύτερη μέρα ημέρα πραγματοποιήθηκε ολομελής συνεδρίαση του Διεθνούς Συνεδρίου «Βυζαντινή κληρονομία της Κριμαίας» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιχειρηματικού και Πολιτισμικού Κέντρου της Κριμαίας στο κτίριο «Δημαρχείο της Μόσχας». Στα πλαίσια του Φόρουμ διοργανώθηκε η έκθεση αντιγράφων των εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αφιερωμένων στον Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και των βιβλίων και των ζωγραφικών πινάκων με θέματα σχετικά με την Ελλάδα και τον Άθω («Πόλις της Μόσχας – Άγιον Όρος»).


Eπιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος