Blogger Widgets

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Στο μηχανισμό στήριξης προσφεύγει η Λευκωσία

 
«Η Κύπρος σήμερα ενημέρωσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές
Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτημα
 οικονομικής βοήθειας από EFSF/ESM» αναφέρεται
στη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.
Στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ προσφεύγει η Λευκωσία. «Η Κύπρος σήμερα ενημέρωσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτημα οικονομικής βοήθειας από EFSF/ESM» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Σε αυτή σημειώνεται ακόμη πως σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Λίγο αργότερα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως το αίτημα της Λευκωσίας δεν αφορά μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Όπως ανέφερε, το ύψος του δανείου θα είναι «όσο χρειαστεί» τόσο για τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας όσο και για τον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως το ποσό που θα ζητηθεί θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Τις προηγούμενες ημέρες η Λευκωσία δήλωνε πως παρέμεναν ανοιχτές οι επιλογές της για την εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ωστόσο είχε αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο το αίτημα να είναι ευρύτερο και να μην αφορά μόνο τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λάβουμε τη χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε γίνει αυτό μέσω διμερούς συμφωνίας, ή μέσω του μηχανισμού, του EFSF» είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βάσως Σιαρλή. Είχε επισημάνει ειδικότερα πως το αίτημα για διακρατικό δάνειο προχωρά και αφορά περισσότερες από μια χώρες. Το αίτημα σχετίζεται με τις ανάγκες του κράτους, στις οποίες εμπίπτει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνιζε και εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Το πρωί της Δευτέρας, η Fitch Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησής της για το αξιόχρεο της Κύπρου σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-», με αρνητική προοπτική. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών - της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας - στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους», επισημαίνει η Fitch στην ανακοίνωσή της.

Πριν την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης είχε γίνει γνωστό πως την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Έτοιμο το μνημόνιο για την Κύπρο»

Η εφημερίδα «Αλήθεια», σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Έτοιμο το Μνημόνιο για την Κύπρο», αναφέρει ότι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες υπάρχει ήδη προσχέδιο μνημονίου για δάνειο μέχρι 10 εκατ. ευρώ, με αυστηρούς όρους δανεισμού από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Λευτέρη Αδειλίνη, η Κύπρος θα εισέλθει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) «με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που θα καταγράφονται επακριβώς σε μνημόνιο συναντίληψης, ώστε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξυπηρέτηση του χρέους τους».

Ήδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που δεν σχολίασε η Λευκωσία, η γερμανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει τους όρους του δανεισμού, καθώς και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Κύπρος για να αρχίσει η ροή του χρήματος προς τα κρατικά ταμεία.

Καθίσταται σαφές, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ότι το μνημόνιο δεν θα αφορά μόνο χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά και κονδύλια για την ευρύτερη οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, επίσης, σαφές ότι παρά το μικρό σε σύγκριση με άλλες χώρες μέγεθος του δανεισμού, η Κύπρος θα τεθεί υπό την εποπτεία τρόικας, ανάλογης με αυτήν της Ελλάδος, αφού στο όλο εγχείρημα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Λευκωσία θεωρούσε ότι, αν έχει στα χέρια της διακρατικό δάνειο, θα διαπραγματευόταν «με άλλον αέρα» τους όρους δανεισμού από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Κατά την εκτίμηση της Λευκωσίας, έχοντας εξασφαλίσει διακρατικό δανεισμό από τη Ρωσία ή την Κίνα, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει όλες τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τη λήψη διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρων, όπως το συνταξιοδοτικό, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μέτρα για τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.

Οι επ συστάσεις της Κομισιόν από πέρσι το καλοκαίρι περιλαμβάνονται ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», στο προσχέδιο μνημονίου που έχει καταρτισθεί. Δεν αποκλείεται, επίσης, να προστεθούν και άλλα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία για το νοικοκύρεμα της κυπριακής οικονομίας και τη σταθερή εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της.

Πάντως, σημαίνουσα ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι η Ένωση δεν έχει στόχο να εξουδετερώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε σχέση με τον εταιρικό φόρο. Δεν το έπραξε άλλωστε ούτε στο μνημόνιο που καταρτίστηκε για την Ιρλανδία, σημείωσε η ίδια πηγή.