Blogger Widgets

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Σε δημοπρασία πωλήθηκαν 37 ανέκδοτες επιστολές του Καποδίστρια


Στο ποσό των 26.000 ευρώ πωλήθηκαν -στη δημοπρασία του οίκου Π. Βέργος- οι 37 ανέκδοτες επιστολές που απηύθυνε ο Ιωάννης Καποδίστριας στο στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Κοντόσταυλο, την περίοδο 1828 - 1830.
Ανέκδοτες μέχρι τώρα, οι επιστολές αυτές του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας γίνονται στις ημέρες μας εξαιρετικά επίκαιρες, αφού αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βάλει κάποια τάξη στις υποθέσεις του νεοσύστατου κράτους χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος.
Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει για τους ισχυρούς ΄Ελληνες της εποχής: «…Θα με λυπούσε πολύ αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως, αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω...» (29 Φεβρουαρίου 1828).
Σε άλλη επιστολή του απαντάει ως εξής, στη διαβεβαίωση του Κοντόσταυλου ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος: «…Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω...» (13 Απριλίου 1828).

Στην ίδια δημοπρασία, για 7.670 ευρώ πωλήθηκαν 105 απόρρητα σημειώματα του αρχηγού της Εθνικής Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, τα περισσότερα με αποδέκτη τον Αριστοτέλη Φρυδά, αναπληρωτή γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κύπρο.

Τα σημειώματα του Γρίβα περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του κυπριακού αγώνα, κατά την κρίσιμη περίοδο 1957 - 58.

Ναυτεμπορική