Blogger Widgets

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

N.Παράντο: "Έλληνες παλέψτε σκληρά, δεν θα πεθάνετε!"


Ο άνθρωπος που επέζησε της συντριβής
του αεροπλάνου στις Άνδεις και άντεξε
δύο μήνες στα 6.000 μέτρα της χιονισμένης
 οροσειράς δίνει μαθήματα επιβίωσης
 στους δοκιμαζόμενους Έλληνες...
"Η τύχη δείχνει την ισχύ της όπου δεν υπάρχει οργανωμένη δύναμη να της αντιταχθεί".

Αυτό υποστήριζε ο Νικολό Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα» που έγραψε τον 16ο αιώνα και φαίνεται ότι τέσσερις αιώνες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά του ο Νάντο Παράντο, κορυφαίος ομιλητής σήμερα σε θέματα ασκήσεων ηγεσίας, ομαδικού πνεύματος, αποφασιστικότητας και επίτευξης στόχων, βάσει του World Business Forum. Φιλοξενούμενος της διεθνούς εταιρείας Linkage, εμφανίστηκε στο Κολέγιο Αθηνών για να μιλήσει για «το θαύμα στις Ανδεις. Τονίζοντας ότι η ελπίδα στην κρίση είναι θέμα ηγεσίας».

Ο Νάντο Παράντο μάς περιέγραψε το βίωμά του στις Ανδεις το 1972 ως ένας από τους 16 επιζήσαντες του θρυλικού αεροπορικού δυστυχήματος που ενέπνευσε και την πετυχημένη κινηματογραφική ταινία «Οι επιζήσαντες». Τότε στα 21 του χρόνια, αρχηγός της ομάδας ράγκμπι της χώρας του της Ουρουγουάης, ύστερα από 62 ημέρες απάνθρωπης επιβίωσης, αντλώντας κάθε ψυχική δύναμη που του είχε απομείνει σε σημείο που για να κρατηθεί, αλλά και να κρατήσει τους υπόλοιπους στη ζωή έφτασε να τραφεί από τους νεκρούς συνεπιβάτες του, κατάφερε το αδύνατο αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος όσο αναπνέει είναι ικανός για όλα. Ξεκίνησε από το σημείο συντριβής μέσα στα χιόνια για να φέρει βοήθεια. Οργάνωσε και ηγήθηκε της συγκλονιστικής προσπάθειας και σήμερα μεσούσης της κρίσης δίνει μαθήματα επιβίωσης.

Κύριε Παράντο, ποια είναι η δύναμη της τύχης στα ανθρώπινα και με ποιο τρόπο μπορεί τελικά κανείς να της αντιταχθεί;

Είναι πολύ ενδιαφέρον να ορίσουμε πρώτα τι σημαίνει «όρια». Σύμφωνα με τι, εξαρτάται, όρια στη δουλειά, στα χρήματα, στην οικονομία ή στη ζωή; Στην αγάπη ή στην οικογένεια. Ολα μπλέκονται μαζί, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ζωή. Είναι πολύ διαφορετικό να ρισκάρεις κάθε μέρα τη ζωή σου κάτω από δύσκολες συνθήκες, από το να ρισκάρεις για την εταιρεία σου. Αν χάσεις την εταιρεία σου είσαι ακόμα ζωντανός και μπορείς να κάνεις κάτι, να φροντίσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Οταν ήμουν πάνω στα βουνά στα 6.000 μέτρα, επιβίωσα όχι γιατί σκεφτόμουν το οικονομικό μου μέλλον, αλλά γιατί σκεφτόμουν την οικογένειά μου, τον πατέρα μου, εξαιτίας της αγάπης, γιατί η αγάπη είναι καταλύτης μέσα σε αυτήν την ελληνική κρίση. Ακόμα και αν μιλάμε για χρήματα, ευκαιρίες, οικονομία, τον πρωθυπουργό, την κοινωνία, τους φίλους, την ανάπτυξη, μην ξεχνάς ποτέ την αγάπη. Σίγουρα πρέπει να λάβεις υπόψη και αυτά, αλλά να σκέφτεσαι και την αγάπη επίσης.

Ο σωστός ηγέτης ποιο από τα δύο τεχνάσματα θα πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί καλύτερα, τον «άνθρωπο», δηλαδή τον νόμο, ή το «θηρίο», δηλαδή τη δύναμη;

Τα πράγματα αλλάζουν, οι πολιτικοί ξεκινούν με οράματα, δίνουν χρήματα στις χαμηλές κοινωνικές τάξεις, μετά μπλέκονται με τη λογιστική τα προσχέδια, τα σχέδια, την οικονομία και τα ξεχνούν όλα. Εχουν τον εγωισμό, θέλουν τη δύναμη, την εξουσία, να βρίσκονται εκεί πάνω. Πιστεύω οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να ξεχάσουν τους εαυτούς τους για πολύ καιρό. Βλέπεις υπάρχουν ηγέτες που ο λαός τους αγαπά, νομίζει ότι είναι θεοί. Ο κόσμος θέλει να τους μιλήσει, να τους δει στην τηλεόραση, αλλά αυτοί που το κάνουν αυτό ξεχνούν το πιο σημαντικό, τους δικούς τους ανθρώπους.



Η στιγμή της λύτρωσης για τον Νάντο Παράντο ύστερα από 62 μέρες εκτός ορίων στις Ανδεις

Διαρκής αγώνας
"Αν έπρεπε να περιμένω, θα είχα πεθάνει"

Από ποια «στόφα» θα πρέπει να είναι φτιαγμένος ο Ελληνας ηγέτης;

Αυτό που με ρωτάτε μπορεί να ονομαστεί και φαινόμενο ντόμινο. Εχω παρακολουθήσει τόσες φορές τα νέα, έχω δει τόση τηλεόραση, έχω διαβάσει τόσες εφημερίδες και όλοι μιλούν για την ελληνική κρίση. Σταματήστε να μιλάτε και κάντε κάτι! «Βρίσκω» και πάλι τον εαυτό μου στα 6.000 μέτρα να κάθομαι πάνω σε έναν βράχο φορώντας μόνο μία μπλούζα, δίχως τροφή, δίχως ρούχα, δίχως διάσωση, και καθόμουν κάτω μόνος και αναλογιζόμουν «τώρα έφτασε η ώρα να κάνεις κάτι». Θα έπρεπε να περιμένω από κάποιον να έρθει να με μαζέψει; Θα είχα πεθάνει!

Αρα τώρα είναι η ώρα για τους πολιτικούς, για τον πρωθυπουργό, για τον ελληνικό λαό, για τους επιχειρηματίες, τα εργατικά συνδικάτα, να προχωρήσουν μαζί. Μοιράζομαι πράγματα, έχω κουραστεί από τα ίδια και τα ίδια και γίνομαι ρεαλιστής. Θα πάρει χρόνο. Η κρίση όμως κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά θα εξαρτηθεί το πόσο σύντομα από τους αδύναμους ανθρώπους.



Ποια προσόντα θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης;

Δεν γεννιέσαι ηγέτης, το μαθαίνεις από τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αντιμετωπίζεις τη ζωή. Αν για παράδειγμα κάνεις μια δουλειά σωστά μπορείς να γίνεις ηγέτης μιας ομάδας δίχως διοικητικές βαθμίδες, αν κερδίζεις παιχνίδια είσαι καλός αρχηγός, αν όχι μπορεί να είσαι καλός άνθρωπος, αλλά κακός αρχηγός. Αν βγάλεις την εταιρεία σου από την κρίση είσαι καλός ηγέτης, εάν αποτύχεις είσαι κακός ηγέτης. Ολα εξαρτώνται από την περίσταση. Αν πετύχεις σε βλέπουν σαν ηγέτη, αν είχα πεθάνει στα βουνά θα ήμουν ένα πτώμα στον πάγο. Επέζησα γιατί πάλεψα για τη ζωή μου και μετά, όσο μπορεί κανείς να φανταστεί, και για τις ζωές των άλλων! Οπότε, Ελληνες παλέψτε, μην πεθάνετε! Αν χάσεις τη δουλειά σου τι θα κάνεις, θα κάτσεις κάτω να κλάψεις; Προχώρα, πλύνε σκάλες, βάψε σπίτια, κάνε κάτι!

[Αναδημοσίευση από ethnos.gr]