Blogger Widgets

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το μεγάλο παιγνίδι ξεκίνησε: Με πλώρη για την «Αφροδίτη» απόψε ο «Όμηρος»!


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Ο«Όμηρος» - η πλατφόρμα γεωτρύπανο Νoble Ηomer Ferrington - ξεκίνησε αργά ψες με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.)διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό «Αφροδίτη». Η Νoble Εnergy, έδωσε χθες το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα με την ανέλκυση των αγκυρών με τη βοήθεια του νορβηγικού - με σημαία Μπαχάμες - νεοναυπηγημένου ειδικού σκάφους υποστήριξης Skandi Saigon.
Το πράσινο φως δόθηκε με τη λήξη της σύσκεψης στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορίου, όπου ουσιαστικά λήφθηκε και επίσημα η απόφαση να ξεκινήσει η γεώτρηση. Ετσι η σημαντική ενέργεια μετακίνησης του γεωτρύπανου στο «Αφροδίτη», γίνεται ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που ανακοινώθηκε για μετακίνηση του Νoble Ηomer Ferrington - την 21η Σεπτεμβρίου και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφερόταν επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης.
Αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της σημερινής μέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση. Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο, έφτασε παράλληλα από χθες το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα σταθμεύει το επόμενο τριήμερο, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ.
Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από Ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα. Η πρώτη πτήση - από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington - θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, αναφέρουν τα στοιχεία του «Φ». Ήδη η πρώτη ομάδα του προσωπικού που θα αναλάβει την έναρξη της γεώτρησης βρίσκεται στην Κύπρο, έτοιμη για την πτήση της Παρασκευής προς την πλατφόρμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η Νoble Εnergy, έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών, ώστε να είναι έτοιμη για ενέργειες ανάλογα με τις εξελίξεις. Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών και όχι μόνο σκαφών στην ευρύτερη περιοχή.
Πάντως, ενώ το Ισραήλ, σε όλες τις περιπτώσεις σταθεροποίησης γεωτρύπανων για έρευνες στην Αποκλειστική του Οικονομική Ζώνη, εκδίδει από πριν οδηγίες προς όλα τα πλοία με απαγόρευση πλεύσης πλοίων - πλην αυτών για υποστήριξη - σε ακτίνα τριών έως πέντε χιλιομέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ακόμα παρόμοια οδηγία. Ο «Φ» επικοινώνησε με τον διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιο Σεργίου, ο οποίος εξήγησε ότι υπάρχει από πλευράς του Τμήματος ετοιμότητα για έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεννόηση με την Νoble Εnergy, ως προς τις συντεταγμένες της γεώτρησης και την απαραίτητη ακτίνα ασφαλείας. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΣΜΙΚΡΥΝΕ ΚΑΤΑ 25% ΤΟ «ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12»
ΛΙΓΟ πριν αρχίσει να σηκώνει άγκυρες η πλατφόρμα - γεωτρύπανο χθες και αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η Υπουργός Εμπορίου έθεσε δεύτερη υπογραφή στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy για την επέκταση αυτής που υπογράφτηκε το 2008 με τον προκάτοχό της Αντώνη Πασχαλίδη. Η αρχική συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας - Νoble Εnergy, για την έρευνα του «Οικοπέδου 12», περιλαμβανομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων, είχε τριετή διάρκεια και προβλέπει δύο διετείς ανανεώσεις. Η πρώτη ανανέωση υπογράφτηκε χθες και προβλέπει - μέσα από το αρχικό συμβόλαιο - ότι με την πρώτη διετή ανανέωση, η έκταση του «Οικοπέδου 12» μειώνεται κατά 25%. Δηλαδή η Νoble επιστρέφει στη Δημοκρατία μέρος του «Οικοπέδου» που προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσει, για να μπορεί η Δημοκρατία να το περιλάβει σε άλλη αδειοδότηση αν κρίνει σκόπιμο. Ακόμα 25% μείωση του «Οικοπέδου» προβλέπεται και για τη δεύτερη ανανέωση, αν μέχρι τότε δεν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Πρώτη επιθεώρηση από Κ. Φυτιρή
ΣΥΜΦΩΝΑμε πληροφορίες του «Φ», σε μια από τις πρώτες πτήσεις των Ισραηλινών ελικοπτέρων από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα γεώτρησης, θα επιβαίνει ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κώστας Φυτιρής. Πρόκειται για διαδικασία επιθεώρησης τόσο των συνθηκών προσέγγισης της πλατφόρμας, όσο και των όλων διαδικασιών που προβλέπουν τα σχέδια έρευνας και διάσωσης.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στην τελευταία επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή στο Τελ Αβίβ, έγινε επεξεργασία διαδικασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και για τα θέματα έρευνας και διάσωσης σε σχέση με την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από αρμόδια πηγή, Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά σε υπογραφή συμφωνίας για το θέμα αυτό. Εκκρεμούν μόνο κάποια επιχειρησιακά στοιχεία από πλευράς Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και υπό ανάπτυξη κοιτάσματα του Ισραήλ, όπως το Λεβιάθαν, εμπίπτουν στην περιοχή ευθύνης της Κύπρου για σκοπούς έρευνας και διάσωσης.
http://www.philenews.com/digital/